flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Опубліковано оновлену карту навантаження на суддів у судах

31 жовтня 2023, 16:23

Рада суддів України на своєму сайті опублікувала оновлену інтерактивну карту з орієнтовними розрахунками нормативів навантаження на суди та суддів з урахуванням кількості справ, які розглядалися судами за 9 місяців 2023 року.

Вказана карта розроблена і використовується з метою обліку статистичних даних та доопрацювання Методики визначення граничної чисельності суддів у судах на основі кількості справ, які надходять на розгляд до суду. Відповідна інформація оприлюднена на сайті Ради суддів України в розділі: «Документи, Нормативи навантаження». Вперше такий розрахунок було використано зі статистичними даними за 2019 рік. Відтоді оновлення карти відбувається щорічно, а в період війни - щоквартально.

Окрім нормативної чисельності у ній відображена інформація щодо кількості судових справ, що надійшли до суду, інформація про штатну та фактичну чисельність суддів.

Так, за даними звітності за 9 місяців 2023 року до Волинського окружного адміністративного суду надійшло 35 618 справ та матеріалів, що є третім показником в Україні: більше справ та матеріалів за вказаний період надходило до Рівненського окружного адміністративного суду (61 602) та до Київського окружного адміністративного суду (43 058). При чисельності суддів Волинського окружного адміністративного суду відповідно до рішення Вищої ради правосуддя у кількості 18, фактична чисельність суддів з повноваженнями станом на 30.09.2023 становить 15. При цьому, нормативний час, необхідний для розгляду зазначеної кількості справ і матеріалів, складає 264 858 год., чисельність суддів за нормативами – 215.

Зазначена інформація засвідчує зростання попиту громадян на правосуддя, водночас, свідчить про те, що Волинський окружний адміністративний суд працює з надмірним навантаженням.