flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан розгляду звернень громадян та запитів на публічну інформацію за дев’ять місяців 2017 року

19 жовтня 2017, 17:29

 

      Робота зі зверненнями громадян в Волинському окружному адміністративному суді здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян», Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.1997 № 348 (далі - Інструкція), Указу Президента України від 07.02.2008 №109/2008 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» та методичних рекомендацій Державної судової адміністрації України щодо організації та ведення роботи зі зверненнями громадян.

      Станом на 01.10.2017 прийом громадян в суді проводиться керівництвом суду відповідно до Порядку реєстрації та розгляду звернень громадян, організації та проведення особистого прийому у Волинському окружному адміністративному суді, затвердженого наказом голови суду від 11.11.2015 № 02-08/38 (із змінами, внесеними наказом від 09.12.2015 № 02-08/45). Вказаним наказом затверджено і графік особистого прийому громадян у Волинському окружному адміністративному суді, прийом громадян здійснюється: головою суду Лозовським О.А. – щосереди з 14.00 год. до 18.00 год.; заступником голови суду Мачульським В.В. – щопонеділка з 09.00 год. до 13.00 год.; керівником апарату Тарасюк О.О. - щочетверга з 9.00 год. до 13.00 год.

      Інформація щодо порядку та графіку особистого прийому громадян керівництвом Волинського окружного адміністративного суду в приміщенні суду розміщена у доступному для громадян місці на спеціально пристосованому стенді «Довідкова інформація», поряд з іншою необхідною для відвідувачів суду довідковою інформацією та інформацією правового характеру. Крім того, вказана інформація наявна на офіційному веб-сайті суду, Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

      Протягом звітного періоду на особистому прийомі в керівництва суду перебували 15 громадян (протягом аналогічного періоду 2016 року на прийомі у керівництва суду перебували 30 громадян, 2015 року - 21), що зафіксовано в Журналах обліку особистого прийому громадян керівництвом суду за відповідні звітні роки.

      Під час особистого прийому громадянам було надано повну та вичерпну інформацію на порушені питання, короткий зміст якої зафіксований у Журналі.

      Протягом трьох кварталів 2017 року до Волинського окружного адміністративного суду письмові звернення громадян не надходили (у аналогічному періоді 2016 року зареєстровано 8 письмових звернень, 2015 року - 1).

      У звітному періоді зареєстроване одне депутатське звернення, відповідь на яке підготовлена та направлена судом депутату протягом 7 календарних днів. У попередніх роках депутатські звернення до суду не надходили.

      Згідно з положеннями частини другої статті 16 Закону України «Про статус народного депутата України» від 17.11.1992 № 2790-XII орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові особи, керівники підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян, яким адресовано депутатське звернення, зобов'язані протягом 10 днів з моменту його одержання розглянути і дати письмову відповідь. У разі неможливості розгляду звернення народного депутата у визначений строк його повідомляють про це офіційним листом з викладенням причин продовження строку розгляду. Строк розгляду депутатського звернення, з урахуванням продовження, не може перевищувати 30 днів з моменту його одержання. Судом забезпечено оперативність та своєчасність розгляду депутатського звернення.

      Крім письмових звернень до суду щоденно надходить близько 15 - 20 звернень громадян в телефонному режимі. Вони стосуються інформації щодо руху адміністративних справ. На такі звернення працівниками канцелярії невідкладно надаються відповіді.

      Робота суду щодо забезпечення доступу до публічної інформації та її оприлюднення в Волинському окружному адміністративному суді здійснюється відповідно до вимог Закону України Законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про відкритість використання публічних коштів», Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.2015 № 835, розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.09.2015 № 911-р «Деякі питання створення і функціонування єдиного веб-порталу використання публічних коштів» та методичних рекомендацій Державної судової адміністрації України щодо організації та ведення роботи щодо доступу до інформації.

      Відповідно до Закону України від 13.01.2011 №2939-VI «Про доступ до публічної інформації» та наказу голови суду «Про затвердження Положення про забезпечення доступу до публічної інформації у Волинському окружному адміністративному суді» від 23.05.2011 № 19/2-7 (із змінами та доповненнями), на веб-сайті суду розміщено дані щодо порядку надання публічної інформації, що перебуває у володінні Волинського окружного адміністративного суду, розміщено форми для подання інформаційного запиту у письмовому вигляді, також розміщено як зразки, так і бланки заяв, що подаються відповідно до вимог діловодства особами, які беруть участь у справі, розміщено списки справ, призначених до розгляду та іншу інформацію про роботу суду відповідно до вимог статті 19 Закону України  «Про доступ до публічної інформації». Судом здійснюється наповнення Єдиного державного веб-порталу відкритих даних. У разі внесення змін інформація наявна на вказаних ресурсах оновлюється відповідальними особами.

      Крім того, на офіційному та власному веб-сайтах суду в розділі «Доступ до публічної інформації» підрозділ «Звіти щодо надходження до суду запитів на публічну інформацію», на Єдиному веб-порталі відкритих даних щомісячно публікуються звіти про надходження запитів про надання публічної інформації за відповідний місяць, що передує звітному періоду (інформація вноситься 01 числа кожного місяця).

      Протягом дев’яти місяців 2017 року до суду надійшло 12 запитів на публічну інформацію (в аналогічному періоді 2016 року їх було 27, 2015 року - 17).

      Частиною першою статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» передбачено, що розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту. Частиною четвертою даної статті визначено, що у разі якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження. Про продовження строку розпорядник інформації повідомляє запитувача в письмовій формі не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту. Судом у звітному періоді дотримано строки надання інформації на запити (відповіді на запити надавались у строк від 1 до 4 робочих днів).

      Згідно з наказом Державної судової адміністрації України «Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу» від  31.05.2013 № 72 (зі змінами внесеними наказом Державної судової адміністрації України від 14.06.2013 № 81), з 17.06.2013 у всіх місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції запроваджено порядок щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу в частині надсилання судом таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді (проект Електронний суд). На виконання вищевказаного наказу Волинським окружним адміністративним судом з 17.06.2013 було запроваджено порядок обміну електронними документами. Відповідна інформація була розміщена на веб-сайті суду.

      З моменту запровадження проекту до Волинського окружного адміністративного суду надійшло 15 заяв про отримання процесуальних документів в електронному вигляді ( з них: 2 заяви зареєстровано у 2013 році, 1 – в травні 2014 року, 1 – в жовтні 2014 року, 1 – в січні 2015 року, 1 – в травні 2015 року, 1 – в серпні 2015 року, 2 – в вересні 2015 року, 1 – в жовтні 2015 року, 1 – в грудні 2015 року, 1 – в квітні 2016 року, 1 – в липні 2016 року, 2 – в грудні 2016 року). Слід відмітити, що заявники отримують процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

      Зважаючи на вищевикладене, можна зробити висновок, що Волинським окружним адміністративним судом протягом звітного періоду вживалися вичерпні заходи в частині належного ведення діловодства з питань реєстрації та розгляду звернень громадян, депутатських звернень, запитів на публічну інформацію, ведення особистого прийому громадян керівництвом суду. Необґрунтоване затягування розгляду запитів та звернень судом не допускалося. Варто зауважити, що громадянам зручніше запитувати інформацію та отримувати відповідь електронною поштою. Це значно прискорює і процес опрацювання запитів, і надання запитуваної інформації. 

      Незважаючи на невідповідність площі приміщення суду встановленим нормам, в суді створено необхідні умови для громадян: в холі суду розміщено стільці та лави для очікування; облаштовано місце для здійснення прийому громадян; розміщено довідкову інформацію як на стендах, так і на столі, за яким громадяни здійснюють оформлення заяв. Також розміщено скриньку для надання громадянами письмових зауважень та пропозицій щодо організації роботи суду (у звітному періоді громадяни у скриньці своїх пропозицій і зауважень щодо роботи суду не залишали). Інформація на дошці оголошень постійно оновлюється.

      В даному звітному періоді спостерігається динаміка до зменшення кількості громадян, які перебували на особистому прийомі у керівництва суду, кількості запитів на публічну інформацію та письмових звернень громадян, у порівнянні з аналогічними показниками трьох кварталів 2016 року.

      Це свідчить, що методи роботи суду щодо створення необхідних умов для реалізації конституційних прав громадян на письмове звернення або особистий прийом, обов’язкове одержання обґрунтованої відповіді на них, виявлення та усунення причин, що породжують скарги громадян та інформаційно-роз’яснювальна робота, що ведеться судом дає громадянам повну та вичерпну інформацію про діяльність суду та виконання покладених на нього завдань. 

      Судом приділяється значна увага і питанню належного виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» для максимального забезпечення реалізації права кожного на доступ до публічної інформації, розпорядником якої є Волинський окружний адміністративний суд.